Projects > Five Acres – New House

Ropery Yard, Bow Common Lane, Bow

We succesfully achieved Planning approval, with this unconventional, but site-sympathetic new house in Radstock. Working closely with our clients, we have responded to the directional nature of the plot within the existing garden and their lifestyle requiremnts to create a light and spacious 3-bedroom home with strong visual and physical links to the surrounding landscape and gradients.

Large, south-facing living rooms and bedrooms provide bright spaces directly addressing the front garden and capitalising on the fantastic views across the town and valley beyond.

Local Blue Lias stone at ground floor and on the large chimney stack offsets against the dark vertical strip wall cladding and slate roof. The dark forms, including angled eaves, shadowed glazing and set-backs serve to drop the visual form of the house back into the hillside and trees behind it, whilst also offering a subtle nod to the mining history of Radstock.

For shading to the south elevation and privacy to the north, we have projected the eaves over the large windows and created strong links between indoor and out on both floors, by including a large corner balcony to the master bedroom at the front and a bridge at the rear, linking to the raised garden behind.

The entrance, rear access, circulation and service rooms are set into the natural gradient of the site to the rear, but we have included a large, full-height window to the entrance hallway to provide north-light and natural ventilation.